Výstava obrazů jirenských malířů

16.06.2018 18:00

"Janeček / Jelínek / Hindrich"

Jedinečná výstava obrazů jirenských malířů proběhla za velkého zájmu návštěvníků ve dnech 3.6. až 16.6.2018 v

Alois Janeček - Pardubský
Absolvent malířské akademie v Mnichově, kde studoval u profesora V. Schumanna. Po návratu se věnoval krajinomalbě a kromě výtvarné činnosti působil jako ochotnický herec. Za první republiky byl člen činohry Národního divadla. Jako herec, režisér a scenárista působil v ochotnickém spolku J. K. Tyla v Úvalech, kde v letech 1933-1943 žil. Od roku 1943 žil a tvořil v Jirnech.
Alois Janeček je autor mnoha žánrových obrazů a krajin především ze Slovenska, Dalmácie, Bosny a středních Čech (Úvaly, Jirny a okolí).

Václav Jelínek
je především malířem - krajinářem, ale také kronikářem Jiren a velkým jirenským patriotem. Ve svých obrazech nezapře, že jeho velkým vzorem a učitelem byl malíř Alois Janeček - Pardubský, který v Jirnech a okolí kdysi žil a tvořil.

Rudolf Hindrich
Již v dětství navštěvoval lidovou školu umění, různé výtvarné kurzy a později studoval figurální krajinomalbu. Malování se intenzivně začal věnovat až po nuceném odchodu do invalidního důchodu. Vedle malování se věnuje také vinařství.
Nejčastějším námětem jeho obrazů je krajina Čech, především Polabí, jižní Čechy, České Středohoří, Krkonoše a Šumava.

Slavnostní vernisaž se uskutečnila v sobotu 2.6.2018 od 17 hodin a její atmosféru si můžete přiblížit na následujících fotografiích: