Svatojakubská cesta - Ing. Miloslav Šašek

1. 10. 2020 | 19:30

Sál Kvapík U Antošů v Jirnech

vstupné 100 Kč

Camino de Santiago (Svatojakubská cesta) vede ke hrobu svatého Jakuba do města Santiago de Compostela v severozápadním Španělsku.  Jde o nejstarší a nejdelší poutní cestu v Evropě s více než tisíciletou historií. Po celá staletí po ní putovali tisíce poutníků až do 17. století, kdy zájem o tuto pouť polevil a napoleonské války zavinily konec poutních cest. Některé zdroje uvádí, že v době svého rozkvětu šlo Caminem až půl miliónu poutníků ročně. Koncem 19. století se na pouti objevili opět poutníci a velkého oživení doznává poutní cesta v těchto letech.

Apoštol Jakub patřil k prvním apoštolům, které poslal Ježíš kázat evangelium po celé zemi. Jakub se vydal do Španělska, které bylo tehdy považováno za konec světa. Po jeho návratu do Jeruzaléma jej však nechal král Herodes r. 44 popravit za šíření zakázané víry. Jakubovi učedníci převezli tělo Jakuba zpět do Španělska a tam ho pohřbili v místech, kde kázal.

Poutník Miloslav Šašek prošel poutní cestu z Ledec u Plzně až do Santiaga de Compostela a na konec světa na mys Finisterre. Během několika měsíců prošel trasu přes 3300 kilometrů. Poznal řadu krásných míst, potkal se a hovořil s místními obyvateli i s poutníky. Prožil neuvěřitelné příběhy, náhody a nezapomenutelné okamžiky. I když většina byla příjemná přesto se dostal do situací, kdy mu šlo téměř o život. O svých zážitcích vám přijde vyprávět. Ukáže vám mnoho krásných fotografií i krátkých videosekvencí. Prožijete společně i svoji virtuální pouť do Santiaga de Compostela. Zcela jistě vás přednáška bude inspirovat a mnozí se rozhodnou jíti také. Věřte, stojí to za to, cesta do Santiaga je zážitek na celý život!

O svých putování napsal a vydal již tři knihy. Poslední dvě budou na přednášce k dispozici. Pro zájemce, kteří plánují absolvovat poutní cestu, jsou praktickým návodem, jak se na cestu připravit, co si vzít s sebou a též vytvořit si představu, co je na cestě čeká. Určitě se inspirují a připraví tak, aby se pro ně cesta stala úžasným a nezapomenutelným prožitkem. Knihy jsou však určeny i pro čtenáře, kteří chtějí poznat jiná místa, jejich historii, seznámit se alespoň takto s jinými názory a pohledy na zajímavá místa poutní cesty. V knihách najdete popis putování autora Českem, Německem, Švýcarskem, Francií a Španělskem. Popis zajímavých míst, setkání, prožitků, ale i rad i doporučení. Součástí knihy je i mnoho fotografií z cest.

Leták ke stažení zde>>>