Sousedská beseda

pátek 21.9.2018

od 19 hodin

Sál Kvapík U Antošů

Diskuzní pořad o dění kolem nás, vážně i s humorem, ale především se sousedským nadhledem, pro sousedy nejen z Jiren a Nových Jiren, ale i z okolních obcí. Vstupné dobrovolné s kávou a buchtou zdarma.

Jiří Pehe

je český politolog. Vystudoval gymnázium a Právnickou a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. V roce 1981 emigroval z ČSSR přes Jugoslávii do Itálie a posléze do USA, kde dostal politický azyl.
V emigraci pracoval nejdříve jako číšník a vrátný. Později přispíval do New York Times. Pracoval v rádiu Svobodná Evropa. V roce 1985 ukončil studia na Škole mezinárodních vztahů na Kolumbijské univerzitě v New Yorku. V letech 1997 – 1999 byl ředitelem Politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla. V politice se angažoval jako spoluzakladatel občanského hnutí Impuls 99.
V současnosti je ředitelem New York University v Praze a přednáší na Fakultě sociálnich věd Univerzity Karlovy. Vede Pražský institut pro demokracii a kulturu Newyorské univerzity (PIDEC). Dále je členem programového výboru a správní rady Nadace Forum 2000, která organizuje pravidelné mezinárodní konference. Od roku 2005 je členem správní rady Open Society Fund.
Píše články a analytické studie o vývoji ve východní Evropě pro americké, české a německé deníky a vědecké časopisy. Přispívá do českých deníků. Je předsedou redakční rady čtvrtletníku Přítomnost, který se zaměřuje na politický a kulturní vývoj ve střední Evropě.

Václav Bělohradský

je významný český filosof a sociolog, žijící od roku 1970 v Itálii a působící od roku 1989 též v Česku. Je řazen k postmoderním myslitelům  a tzv. autentickým žákům Jana Patočky.

Václav Bělohradský vystudoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze češtinu a filosofii. Rigorózní práci (PhDr.) o markýzi de Sade obhájil roku 1969. V roce 1970 po sovětské okupaci odešel do emigrace a působil postupně jako pedagog na Filozofickém institutu v Janově, od roku 1973 byl tamtéž profesorem sociologie. Dlouhá léta spolupracoval s českými exilovými časopisy a nakladatelstvími a českým domácím disentem. Dále pak byl signatářem Charty 77.

Od roku 1990 je profesorem politické sociologie na univerzitě v Terstu. Působil též jako hostující profesor na Fakultě sociálních věd UK v Praze. Svá díla vydával nejprve pouze v Itálii, poté v češtině v exilových nakladatelstvích, v Česku od roku 1991. Publikuje též v Británii, USA a Kanadě.

V souladu se svým dřívějším angažováním v Itálii i v emigračním tisku vystoupil na začátku devadesátých let jako razantní obhájce progresivního, ekologicky zaměřeného liberalismu. Články psané původně pro MF Dnes jsou zahrnuty v knize Kapitalismus a občanské ctnosti (1992). V pozdějších letech však toto pojetí revidoval z levicových pozic.

Dne 28. října 2013 byl vyznamenán prezidentem republiky medailí Za zásluhy.

Leták ke stažení zde>>>