NAŠI FURIANTI

26.02.2018 19:00

Divadlo pod Petřínem do svého repertoáru zařadilo divadelní hru ze zlatého fondu české klasiky - Stroupežnického Naše furianty a v pondělí 26. února 2018 od 19 hodin v kulturním domě v Jirnech jsme sami se mohli přesvědčit, jak úžasné toto divadelní představení je.

K inscenování tohoto klasického díla si soubor pozval další kvalitní soubor, protože ansámbl divadla nemá dostatečný počet herců k obsazení mnoha rolí, které pan Stroupežnický do hry napsal. Na jevišti také účinkovala Muzika souboru písní a tanců Josefa Vycpálka.

Vstup do FOTOGALERIE

Děj Našich furiantů je zasazen do jihočeské vesnice a odhaluje velmi rozšířenou povahu české kotliny. Furiantství. Bohužel, není to však vlastnost, na níž bychom měli být hrdí. Ukrývá v sobě notnou dávku ztráty myšlení. Statická tvrdohlavost nemá jasné východisko. Vlastně žádné. Ale v určitém ohledu mají furiantské situace v sobě i kus humoru a směšných momentů. Komedie Ladislava Stroupežnického Naši furianti, která měla premiéru v květnu roku 1887 na jevišti Národního divadla je inscenována v každé herecké generaci už od jejího prvního uvedení. Téma tohoto vpravdě národního díla je věčné. Pro maličkost jsme schopni zatratit vše, co jsme budovali, abychom se nakonec uklidnili a zjistili, že je to vlastně všechno hloupost, která by nás přivedla i na mizinu.

Zajímavým pohledem do historie je i to, že v předloze Stroupežnického řeší obecní výbor obce Honice “zásadní” problém. Volbu ponocného a autorství paličského listu. Zdánlivá hloupost, ale ve své podstatě vážná věc. Analogie na dnešní dobu a způsob volby dává tušit, že lidstvo je nepoučitelné a že v dalších desetiletích, ne-li ještě déle se aktuálnost Našich furiantů neztratí.

A my jsme moc rádi, že Vám mohli nabídnout toto divadelní představení u nás v kulturním domě v Jirnech.

Plakát ke stažení zde>>>