NAŠI FURIANTI

vstupné 250 Kč | zlevněné 150 Kč/senioři 65+, děti do 12 let

zdarma ZTP/P

Vstupenky zakoupíte online zde>>>

nebo na následujících předprodejních místech:
Jirny - Hostinec U Antošů | Jirny - prodejny potravin

Divadlo pod Petřínem do svého repertoáru zařadilo divadelní hru ze zlatého fondu české klasiky - Stroupežnického Naše furianty. K inscenování tohoto klasického díla si soubor pozval další kvalitní soubor, protože ansámbl divadla nemá dostatečný počet herců k obsazení mnoha rolí, které pan Stroupežnický do hry napsal. Na jevišti bude také účinkovat Muzika souboru písní a tanců Josefa Vycpálka.

Děj Našich furiantů je zasazen do jihočeské vesnice a odhaluje velmi rozšířenou povahu české kotliny. Furiantství. Bohužel, není to však vlastnost, na níž bychom měli být hrdí. Ukrývá v sobě notnou dávku ztráty myšlení. Statická tvrdohlavost nemá jasné východisko. Vlastně žádné. Ale v určitém ohledu mají furiantské situace v sobě i kus humoru a směšných momentů. Komedie Ladislava Stroupežnického Naši furianti, která měla premiéru v květnu roku 1887 na jevišti Národního divadla je inscenována v každé herecké generaci už od jejího prvního uvedení. Téma tohoto vpravdě národního díla je věčné. Pro maličkost jsme schopni zatratit vše, co jsme budovali, abychom se nakonec uklidnili a zjistili, že je to vlastně všechno hloupost, která by nás přivedla i na mizinu.

Zajímavým pohledem do historie je i to, že v předloze Stroupežnického řeší obecní výbor obce Honice “zásadní” problém. Volbu ponocného a autorství paličského listu. Zdánlivá hloupost, ale ve své podstatě vážná věc. Analogie na dnešní dobu a způsob volby dává tušit, že lidstvo je nepoučitelné a že v dalších desetiletích, ne-li ještě déle se aktuálnost Našich furiantů neztratí.

A my jsme rádi, že Vám můžeme nabídnout toto divadelní představení u nás v kulturním domě v Jirnech.

Plakát ke stažení zde>>>