KONCERT - Jirenské Srdcebraní 2018

VE ZNAMENÍ ARGENTINSKÉHO TANGA

Jaroslav Svěcený a Ladislav Horák

Na letošním Jirenském Srdcebraní v pátek 14.9.2018, které neslo podtitul "ve znamení argentinského tanga", jsme přivítali vynikajícího houslistu Jaroslava Svěceného a skvělého akordeonistu Ladislava Horáka. Zazněly zde skladby Astora Piazzolly, Alfreda Schnittkeho, Richarda Galliana nebo také Václava Trojana. Společně s taneční školou Tangonexion z Buenos Aires nám tanečníci Berrak a Petr předvedli jedinečný kulturní zážitek.

Jaroslav Svěcený

Rodák z Hradce Králové je jedním z nejvýznamnějších současných českých houslistů a výraznou osobností české hudební scény. Jeho sólistická dráha začala již v době studií na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění, kde studoval u prof. Františka Pospíšila a prof. Václava Snítila. Své vzdělání dovršil mistrovskými kurzy u slavných světových virtuosů Nathana Milsteina a Gidona Kremera. Jaroslav Svěcený je proslulý popularizátor houslové hry, zejména jeho televizní, rozhlasové a koncertní projekty přitahují publikum všech věkových skupin. Početná koncertní turné a festivalová vystoupení Jaroslava Svěceného obsáhla USA, Kanadu, Mexiko, Brazílii, Chile, Rusko, celou Evropu, Turecko, Izrael, Egypt, Alžír, Lybii, Maroko, Libanon, Jordánsko, Sýrii, Spojené arabské emiráty, Saudskou Arábii, Indii, Pákistán, Indonésii, Thajsko, Filipíny atd. Jaroslav Svěcený doposud natočil 44 CD s díly světových a českých autorů, za které obdržel mnoho zlatých či platinových desek. Jako první český houslista nahrál kompaktní disk pro SONY CLASSICAL. V roce 1996 mu byla udělena prestižní cena Masarykovy akademie umění za tvůrčí uměleckou činnost a od té doby získal celou řadu dalších ocenění, např. v r.2010 na Pražském hradě, kde z rukou hlavy státu převzal Zlatou plaketu prezidenta republiky či v únoru 2016 v Chile na mezinárodním hudebním festivalu ve Frutillaru.

Ladislav Horák

je absolventem Pražské konzervatoře a Západočeské university v Plzni u prof. Jaroslava Vlacha. Během studií se stal vítězem národní soutěže v Hořovicích (1990) a laureátem mezinárodních soutěží v Andoře, Itálii a Španělsku (1987-1990). Koncertuje jako sólista, komorní hráč a za doprovodu orchestrů (Symfonický orchestr Hlavního města Prahy - FOK, Moravská filharmonie Olomouc, Severočeská filharmonie Teplice, Pražská komorní filharmonie, Sukův komorní orchestr, Westmont Philharmonia Accordion Orchestra, Fisorchestra Marchigiana). Pravidelně vystupuje na prestižních festivalech v Severní Americe, Asii i po celé Evropě. Je propagátorem a prvním interpretem skladeb soudobých českých a zahraničních autorů, které pravidelně nahrává pro česká i mezinárodní média (Český rozhlas, Klassikradio-D, Classical WQED-USA) a vydává ve svém nakladatelství Edition Rondo Prague.

Plakát ke stažení zde>>>

Partneři koncertu

Bez podpory dobrých firem a našich sponzorů bychom nedokázali zorganizovat tak skvělou akci. Děkujeme!

Volným pokračováním letošního Jirenského Srdcebraní byl v neděli 11.11.2018 v Sále Kvapík U Antošů Tango Workshop, kde jsme měli možnost se zdokonalit v TangoBallroom, ale hlavně jedinečnou příležitost naučit se a zažít něco nového a to Tango Argentino, což bylo stěžejním programem celého večera. A učit jsme se mohli od skutečných mistrů tohoto tance z Buenos Aires Javiera Antara a Patricie Porákové.

Tango Workshop se uskutečnil ve spolupráci s taneční agenturou Artimo a Tangonexion a za podpory Autoservisu Štorek. Velice všem děkujeme!