PhDr. Lýdia Tolčinskaja - přednáška a beseda z cyklu "Moudrostí ke zdraví"

11.03.2014 20:00

V úterý 11. března 2014 ve 20 hodin se v Kulturním centru Nová Beseda v Praze Klánovicích uskutečnila přednáška s besedou PhDr. Lýdie Tolčinskaja z cyklu "Moudrostí ke zdraví" na téma ŠANCE PRO UZDRAVENÍ.

Leták přednášky ke stažení ZDE

PhDr.Tolčinskaja je představitelkou psychosomatické medicíny a její doménou je aktivizace skrytých podvědomých sil potřebných k uzdravení. Jinými slovy, jak souvisí psychika se vznikem, průběhem a uzdravením z nemoci.

Ještě před přednáškou se zástupci sdružení s Lydií Ivanovnou sešli v kavárně a oprášili základy ruštiny. Za krátkou dobu následovalo na podiu srdečné a přátelské představení publiku s předáním květiny.

A pak to začalo. Paní doktorka jasně řekla, že pokud se někdo chce uzdravit, je nutné, aby měl důvod se uzdravit, resp. stanovil si cíl a každodenně na něm pracoval. Nácvik dýchání, ukázka fyzických cvičení a vizualizace tepla v postižených oblastech, relaxačně meditační cvičení. Některé z těchto technik s námi Lydie nacvičovala.

Důležité resp. nejdůležitější je navozovat v sobě pocity radosti a úsměvu, které se promítají do buněk celého těla, způsobí lepší prokrvení a okysličení tkání a navozují ozdravné procesy. Mozek lze dle současných poznatků považovat za žlázu vnitřní sekrecí. Někteří lidí neumí si v sobě vytvářet mediátory (látky přenášející informace mezi neurony) nebo tzv. hormon štěstí. Ale i na tomto lze pracovat a naučit se to.

Jen pro doplnění, existují seriózní lékařské studie ukazující vlivy dýchání, relaxace a meditace na uzdravení ze závažných fyzických a psychických onemocnění.

Také zaznělo, že největším naším nepřítelem je lenost, která se objevuje v mysli, a která je typická v zjevné nebo skryté podobě u každého chronicky nemocného.

Zkušený přednášející zapojil do svého sdělení celý sál cílenými otázkami, dokonce i Ty, kteří chtěli jen pasivně sedět a shromažďovat další informace.

Z přednášky jsem si odnášel výborný pocit dobře investovaného času do sebe. A znovu jsem si připoměl, že ať se nemoc jmenuje jakkoliv, a že ať je v jakémkoliv stadiu, že zdravotní stav lze zlepšovat tím, že věnuji čas sobě, a že nejdůležitější je způsob mého uvažování a nazírání na sebe a okolní svět.

MUDr. Libor Novák