HRADIŠŤAN & Jiří Pavlica - Koncert Otevřených Srdcí 2017

09.04.2017 19:00

HRADIŠŤAN & JIŘÍ PAVLICA u nás v Jirnech na koncertu „všech“ otevřených srdcí

Velmi rád jsem se zúčastnil koncertu Hradišťanu v Jirnech, jako divák, organizátor a také jako příznivce všech akcí, které z této naší vesnice dělají o něco útulnější prostor. Jak možná víte, koncert se uskutečnil 9. dubna v jirenském kulturním domě, ale možná jste netušili, že měl pokračování v podobě pondělního výchovného koncertu pro děti (kapela přenocovala v nedalekém hotelu Bouček v Mochově). Byla by přece škoda tuto příležitost nevyužít, vždyť Zlín a Morava, odkud páni muzikanti pocházejí, není úplně tak za rohem. Školní koncert nakonec navštívili děti ze Šestajovic, Klánovic, Nehvizd i Horních Počernic.

Pro někoho je hudba z Moravy synonymem tradičních lidových písní. V podání Hradišťanu jde ale o jedinečnou autorskou tvorbu, mistrné umělecké podání a témata základních životních otázek. Jiří Pavlica to také sám mezi písněmi připomenul, a kromě historie Jiren (Ano, čtete správně!) připomněl i podstatu navrácení se ke svým kořenů a krajině přes naše tradice včetně velikonoc.

Ještě ve mně doznívá povznášející atmosféra koncertu a napadají mě různé myšlenky, slova i přirovnání. Skrze hudbu lze vyjádřit radosti i strasti běžného života, prožitky autora i interpreta. Písně vyjadřují slovy nesdělitelné, niterné pocity, životní postoje a názory. Připomenu několik písní, kde velmi vnímám hloubku sdělovaného poselství. Modlitba za vodu se slovy: “Voda má, voda má rozpuštěné vlasy…“. Přesah do konečnosti a prchavosti lidského života jsem našel v písni „Vteřiny křehké“. A do nadpozemské roviny nejenom mě vedla píseň „Anděl strážný“: „Dnes mám strach o svého anděla, je sám a padá mu peří, cokoliv na světě udělám, on vždycky znovu mně věří…“. Jak popsat to, co je slovy nepopsatelné? Je to snad duchovnost? Není nutné chodit tak daleko. Pro mne je to zkrátka jen hloubka života a pocitů, které může člověk žít. Věřím, že si každý z nás v písních našel to své.

No a v případě toho výchovného koncertu myslím, že muselo žáky nadchnout raperské hudební podání velikonočních koled a také možnost si zahrát se skupinou na podiu. Kdo ví, možná právě někde u nás v Jirnech vyrůstá další takový „Pavlica“.

Z organizačního pohledu vám musím prozradit, že celá akce byla pojata jako oslava Velikonoc a nastupujícího jara. Bylo to patrné z pestré výzdoby kulturního domu. Vchod zdobily barvené kraslice a stuhy na vrbovém proutí. V předsálí nás uvítaly krojované dívky a ženy s kapkou dobrého moku a domácími ručně zdobenými perníčky. Při vstupu do sálu nehybně stála obrovská postava Moreny, která symbolizuje odchod zimy a příchod plodného jara. A pozornosti diváků také nemohla uniknout ani obří třímetrová pomlázka na podiu.

Možná i vy, co jste nebyli, jste právě dostali chuť se na koncert podívat. Nabízím tedy alespoň pár fotek ve fotogalerii.

Závěrem bych rád poděkoval vám všem, kteří svou účastí a nápady podporujete kulturu a občanský život v obci. Ale zcela jistě musím poděkovat sponzorům a partnerům: Obci Jirny, generální sponzorovi Dekstone - přírodní kámen s.r.o., dále APD Jirny s.r.o. - osobní a nákladní pneuservis, Michal Červenka - zemní práce, Čerpací stanice Petr - Horoušánky, Kamenosochařství František Hausdorf - Nové Jirny, HV Granit s.r.o. - Nové Jirny, Michal Nagy, zahradnictví a prodej ryb - Jirny, Pragomedika Plus a.s. - Říčany,  Labox s.r.o. - Jirny, LE & CO - Ing. Jiří Lenc, s.r.o., ZOS Šestajovice-Jirny, a.s. a PPG DECO Czech a.s.

Nashledanou příště!

MUDr. Libor Novák