ETIKA UMÍRÁNÍ - Beseda s hosty a diváky

30.09.2015 19:00

Milí přátelé našeho sdružení,

dne 30.09.2015 jsme pořádali besedu v Divadle Kampa a to besedu věnovanou nejsilnějšímu tématu vůbec "smrti a procesu umírání". Beseda Etika umirání – o životě, smrti a důstojném umírání v podzimním předdušičkovém čase našla mnoho příznivců, kteří závítali do divadla.

Můžete si představit, že u vchodu stály dvě černé velké lucerny se zářícím ohněm, které "uvítaly" posluchače a mnozí z nich příchod líčili jako vstup do jiného světa. Schody, které směřovaly vzhůru, byly lemovány čajovými svíčkami a příchodem do sálu na vás dýchlo posvátno z osvětleného černobílého obrazu staré dámy, u jehož bytelného černého rámu byla židle pokrytá fialovým přehozem, na ní byl umístěn košík s bílo-fialovými květy. Uprostřed besedujícího stolu byly na zemi umístěny růže a béžovo-režná urna jako ukázka uren z přírodního pohřebnictví.

Beseda byla odstartována uměleckou hudební videoprojekcí fotek z opuštěných míst, odkud zmizel život, a z hřbitovů. Snad jen poslední fotka dávala závan naděje světla v nás.

Už od začátku mě sužoval chlad a studený pot. Poté, co se slova ujal moderátor, který kromě uvítání živých hostů, pozval na scénu kmotřičku Smrt, se situace nezměnila, ba naopak. Ještě větší zima se do mě pustila.

Projev moderátora byl upřímně emotivní díky hloubce a síle tématu a tato vlna se rozlila po celém publiku. Díky jeho srdečné otevřenosti měli všichni možnost procítit, co v nás téma smrt rozvybrovává.

Poté přišla na řadu beseda, ve které každý z hostů přispěl svým příběhem, prožitky, zkušenostmi, poznáním, odborností, činností z okruhů témat týkající se života a smrti, umírání, rituálů pohřbů, stavech po smrti, atd.

Uvedla bych některé ze vstupů hostů:

Paní Helena hovořila o svých prožitcích a poznání, do kterého ji přivedl sám život. Její vypravění mělo pro mě mystickou hloubku.

Pan Kotrlý, oděný do pohřebního rubáše, nám představil srdužení Tobit, které se zabývá pohřbíváním nenarozených dětí. Díky rozloučení mohou v sobě rodiče najít odpuštění.

Pan Mlčoch se podělil o praxi v pohřbívání v jiných státech Evropy jako je např. Norsko.

Paní Jindra kladla důraz na to, že děti jsou především našimi učiteli a to i v otázkách svého postoje k umírání.

Paní Živá představila spolek Ke Kořenům, který se zabývá přírodním pohřebnictvím v Praze.

Velmi přínosné byly příběhy z publika, kde se jedna paní dělila o zkušenost, kdy pečovala o svého umírajícího příbuzného a poukázala na nedostatečnou legislativní podporu. Pečující nemůže chodit do práce, protože doprovází umírajícího v jeho posledních dnech a v konečném důsledku šetří peníze zdravotním zařízením.

Pokud bychom si z besedy měli něco odnést, tak je to poselství, že lidé nechtějí umírat v nemocnících, ale doma v kruhu rodiny!

Během besedy bylo poděkováno paní Heleně za její službu týkající se podpory při doprovázení umírájících a mrtvých.

Moderátor nám položil otázku, kolik z nás v sále má zkušenost se situací, kdy byl navštíven duší mrtvého. Přihlasilo se skoro 3/4 lidí.

Všechny příběhy byly silné a vytvářeli v mé mysli další a další otázky, ale bohužel čas byl neúprosně rychlý. Beseda byla po 3 hodinách ukončena závěrečným přípitkem. Každý z hostů vyslovil své přání či poděkování, někteří ve formě básně či citátu.

Hloubka a síla tématu tlačila na netrpělivost posluchačů, čerstvý vzduch byl tak vysvobozením a živou vodou po tak náročné, ale velmi plodné besedě.

Těšíme se na pokračování a vaši zpětnou vazbu. Celou akci máte možnost zhlédnout ze záznamu zde>>>.

Děkuji za krásnou přednášku

Jana Opatřilová

Sdružení Otevřených Srdcí, z.s.

Besedy se zúčastnili Julius Mlčoch (Pohřeb a praxe), Helena Zelenková (Etika v životě lidí), Tomáš Kotrlý (Právo a pieta), Jindra Wojtková (Výchova a hospic) a Alžběta Živá (Ke kořenům).

JULIUS MLČOCH - dlouholetý ředitel největšího pohřebního ústavu v ČR a do roku 2008 předseda Sdružení pohřebnictví. Člověk z praxe, která je pro mnohé morbidním podnikáním…
HELENA ZELENKOVÁ - vyprovází umírající, zažila klinickou smrt, své posluchače a čtenáře inspiruje otázkami etiky života a jejich mystickým přesahem. Je spoluzakladatelkou Otevřených Srdcí…
TOMÁŠ KOTRLÝ - teolog se znalostmi hřbitovního a pohřebního práva, propagátor piety a pohřební etiky, odborník Ministerstva pro místní rozvoj, zakládající člen spolku Tobit z.s.
JINDRA WOJTKOVÁ - koordinátorka vítězného projektu HOSPIC Gratias Tibi (Díky Ti). Odvážná paní učitelka ze ZŠ Jasanová, která v rámci svého projektu navštěvuje s dětmi Hospic ve Štýřicích…
ALŽBĚTA ŽIVÁ - Eco Funeral Trio Ke Kořenům, přírodní pohřebnictví a doprovázení pozůstalých při organizaci jedinečných pohřbů. Tak trochu jiný pohřeb. Spoluzakladatelka Lesu vzpomínek

Záznam besedy Etika umírání:

Video, které vzniklo k besedě s fotografiemi Báry Faiglové a hudbou Alexandry Polarczyk:

Leták ke stažení zde>>>

Fotogalerie ETIKA UMÍRÁNÍ